Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Soodapuhallus puuveneessä

 

Scrabaaminen ei ole kovin palkitsevaa hommaa. Varsinkaan veneen sisäpuolella missä kaaret ovat poikittain edessä kaiken aikaa.

Siksi kunnostusta tehdessä mielellään tutkii vaihtoehtoisia tapoja. Hiomalla voi poistaa vanhaa lakkaa mutta samalla voi hävitä yllättävän paljon puutakin.

Soodapuhallusta on alettu käyttää viimeaikoina pinnan puhdistamiseen.

 

Koska kyseessä on verrattain uusi tapa niin suhtaudun siihen hieman varauksella ja olen testaillut sitä omiin projekteihini.

Tässä artikkelissa on joitain kokemuksen myötä tulleita huomioita itse tehdystä soodapuhalluksesta.

 

Laitteisto

Pienenen soodakannun saa nykyään ostettua muutamalla kympillä. Hieman isompi pönttä maksaa jo joitain satasia.

Lisäksi tarvitaan tehokas paineilma kompressori. Tuottoa tulisi olla vähintään 300l/min. Itse käytän yli 400 l/min tuottoista kompressoria ja se käy kaiken aikaa puhallettaessa.

Kompressorin painelinjassa tulee olla myös kosteudenpoisto koska sooda reagoi kosteuteen. Tästä lisää myöhemmin.

Sooda itsessään on tavallista ruokasoodaa. Hyväpuoli on että se on ympäristölle vaaratonta. Huono puoli soodassa on että se on erittäin hienojakoista ja pölyää herkästi.

 

Puhaltaminen pienellä kannulla

Pieni käsipönttö oli ensimmäinen kokeiluni. Halpa hinta teki kynnyksen aloittaa kokeilu helpoksi.

Kohteena oli puhdistaa RST peräsin maalista ja töhnästä.

Kompressori käyntiin. Hengitys suojain päälle. Tämän tulee olla kunnon patruuna mallinen. Sooda tulee kangas suojaimista läpi.

Ja puhallus huppu niskaan. Puhallus huppu on kankainen suojus jossa on lasi kasvojen edessä ja kangas helma joka laskeutuu rinnan tasolle edessä ja selässä.

Puhallettaessa käsikannulla puhdistuva alue on noin 1 cm2 kokoinen. Tuota  1cm2 suihkua siirrellään pitkin pintaa kunnes pinta on puhdas. Tarkkana pitää siis olla ja yhteen kohtaan puhalletaan monesti.

Peräsin tuli kyllä puhtaaksi mutta työ kesti pienen puhdistusalan johdosta melko pitkään. Lisäksi kannun säiliö on pieni ja tyhjeni työssä muutaman kerran. Säiliöön mahtuu vain noin 1l soodaa kerralla.

Homman jälkeen koko halli oli valkoisen sumun valtaama. Ilmassa leijui soodapölyä joka leijui kaikkialle. Peräsimen alla oli myös kasa soodaa.

Käytetty sooda ei ole uudelleenkäytettävissä joten kaikki siivottu sooda on roskis kamaa.

Siivouksen jälkeen tuli sellainen mielikuva että työ on kyllä helppoa kuin kumittaisi pintaa puhtaaksi. Mutta hitaus ja siivous nostaa kokonais työajan monikertaiseksi.

 

Sanoisinkin että tällainen pieni puhalluskannu soveltuu pienten osien puhdistukseen ulkotiloissa tai tiloissa jotka voidaan sulkea tiivisti pölynhallintaa varten.

 

Puhallus erillis säiliöisellä laitteistolla

Erillis säiliöinen laitteisto on kuin hiekkapuhallus säiliö. Painesäiliö johon sooda kaadetaan jonka alapuolelta lähtee letku mistä ilma ja sooda seos ruiskutetaan kohteeseen.

Erona hiekkapuhallus laitteistoon onkin ilmeisesti suutin koko.

Etuna on että säiliöön mahtuu useita litroja soodaa kerralla joten väli täyttö aika on lyhyempi.

Tällä laitteella kokeilin puhdistaa muutamaa kaarenväliä vanhasta mäntyveneestä.

Yläkuvassa on lähtökohta puhdistustyölle.

 

Puhallin laitteen puhdistusala on suurempi kuin kannulla. Ehkä noin 4 cm2. Joten työ sujui nopeammin. Kerralla ruiskuava soodan määrä on myös suurempi.

Säätämällä puhallus etäisyyttä saa säädettyä pintaan kohdistuvaa puhdistavaa voimaa.

Liian kova voima irrottaa puusta pintakuituja ja lopputulos on epätasainen. Omassa testissäni puuaines oli tervettä joten en saanut kokemusta siittä miten soodapuhallus vaikuttaa pintalahoon. Lähteekö lahopuuaines samalla ?

Kyseessä oli limisaumainen runko ja puhalsin sen sisäpuolta. Työ kävi vaivattomammin ja nopeammin kuin scraballa. Työn edetessä ongelmaksi alkoi muodostua veneen pohjalle kerääntyvä sooda/lika seos.

Imuroin tuon seoksen pois ajoittain märkäimurilla. Soodan imurointi tukkii imurin suodattimen  melko nopeasti joten imurointien välillä tarvi puhdistaa myös suutin.

Kuvassa puhallus on käynnissä. Puhdistetun alueen vieressä näkyy kasoittain käytettyä soodaa.

Alakuvasta hahmottuu hieman soodan leviämisen määrä. Se menee pitkälle.

 

Lopputulos veneessä on ihan siisti ja kaarien alle jäävät kolotkin sai puhtaaksi.

Ongelmana oli taas valtava soodapöly joka levisi ympäristöön vaikka sitä rajoitettiinkin pressuilla.

Siivoaminen puhallustyön jälkeen on melkoinen työmäärä.

Soodaa parin kaarenvälin puhaltamiseen meni noin säkillinen. Eli aika huomattava määrä.

 

Imuri on kovilla kun soodapölyä imuroidaan. Pöly tukkii imurin suodattimen hyvin nopeasti.

 

Kuvassa runko puhalluksen ja imuroinnin jälkeen. Imuroinnilla en saanut kaikkea pölyä poistettua.

 

Eräästä kunnostukseen tulleesta veneestä jonka pohja on aikaisemmin soodapuhallettu löysimme laajoilta alueilta kohtia joissa syykuvion väleistä puun solukkoa on häipynyt ja on syntynyt uria.

 

Urat näkyvät selvästi maalin läpi mutta ovat näkyvissä silloinkin kun maali on poistettu puulle.

Tämä vastaa myös aikaisempia kokemuksiamme.

 

Sooda ja vesi

Koska soodapölyä jää pakostakin veneen rakenteisiin huolellisesta imuroinnista huolimatta niin kiinnostavaa onkin tutkia hieman miten sooda reagoi veden kanssa.

Tutkin tätä laittamalla käytettyä soodaa jäätelöastiaan ja lorautin sinne vettä.

Ensin soodasta tulee liejua joka kulkee veden mukana.

Kun vesi haihtui astiasta ja lieju kuivui niin liejun pintaan tuli kova kuori jonka rikkomiseen tarvittiin napautus.

Jos soodaa siis jää veneeseen niin vuodot kuljettavat soodaa veneen pilssiin ja kohti pumppuja. Mikäli pilssi kuivuu ja soodaa jää sinne kerääntynyt sooda kovettuu paikoilleen.

Tuo kovettunut sooda pitäisi olla mellko helppo poistaa pilssistä myöhemmin.

 

Vielä en ole päässyt veneilemään veneellä jota olen soodapuhaltanut joten varsinaisia käyttökokemuksia tuloksista ei vielä ole.

Päivitetään artikkelia sitten kun niitä aikanaan tulee.

 

 

Loppusanat

Artikkeli on kokeilu luonteinen ja lopulliset tulokset soodapuhalluksen sopivuudesta paljastuvat vasta käyttökokemusten myötä.

Ylläoleva ohje on yleisohje jonka soveltamista tulee jokaisen harkita itsenäisesti ja tapauskohtaisesti. Vastuu työstä ja sen vaikutuksista on työn tekijällä. Ohjeen kirjoittaja tai julkaisija ei ole missään vastuussa mahdollisista vahingoista tai vaurioista joita ohjetta käyttämällä saattaa aiheutua henkilöille tai omaisuudelle. Jos olet epävarma älä tee sitä. Työtä ja sen vaikutuksia saattaa olla helpompi harjoitella koepalaan ennen varsinaisen työn aloittamista.

Käyttäessäsi koneita muista henkilökohtaiset suojaimet.

Käyttäessäsi kemikaaleja elä päästä niitä luontoon. 


{jcomments on}

Free Joomla! template by L.THEME