Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Tämä on ensimmäinen artikkeli suunnitellussa sarjassa  tee se itse ohjeita.

 

Tällä kertaa valmistetaan Köysi Fenderit.

On olemassa erlaisia tapoja punoa fendarit. Myymiimme fendareihin käytämme erilaista hieman vaativampaa punosta. Tämä ohje on tarkoitettu aloittelevalle punojalle.

Köysi fenderin voi tehdä luonnonkuitu tai synteettisestä köydestä. Mutta koska koko juttu niissä on perinteikkyys on luonnonkuitu mielestäni oikea valinta. Nämä ohjeet perustuvat 3 kerrottuun köyteen. Lopputuloksena pitäisi olla noin 40cm pitkä ja 10cm halkaisijaltaan oleva fenderi. Joka on ihan käyttökelpoisen kokoinen.

Tarvittavat aineet:

  • 7 m pätkä 14mm Manilla köyttä
  • Noin 2,2m pätkä 20mm Manilla köyttä
  • Sidontalankaa
  • Teippiä

Työkalut:

  • Terävä puukko (Sahalaidasta on apua)
  • Rikaajan puikko

Aikaa kuluu aloittelialta noin 2-3 tuntia yhteen fenderiin. Mutta muutamien jälkeen se kyllä nopeutuu.

 

Vaihe 1:

Mittaa ja leikkaa 7m pätkä 14 mm manilla köyttä. Teippaa päät ettei säikeet aukea. Laita köyden päät rinnakkain ja hae köyden keskikohta jonne käännät lenkin.

Sido lenkki noin 10cm mittaiseksi sidontalangalla.

 

Vaihe 2:

Mittaa 40cm lenkin sidoksesta alaspäin ja tee toinen sidonta. Pidä köydet yhtä tiukalla sidosten välissä.

 

Vaihe 3:

Mittaa ja katkaise kuusi 35cm mittaista pätkää 20mm manilla köydestä. Teippaa päät ennen katkaisua jotta köysi ei purkaudu. Aseta 20mm palat 14mm köyden ympärille alemman sidoksen ykohdalta ylöspäin. Ja sido ne langalla nipuksi. Jos haluat paksumman fenderin niin voit lisätä toisenkierroksen 20mm köysiä. Mutta silloin myös 14mm köyden tulee olla pidempi koska köyttä kuluu enemmän.
 

Tällaiselta pitäisi näyttää nyt.

 

Vaihe 4:

Valmistellaan punonnan aloitusta. Avaa teippi 14mm köyden päästä ja avaa kukin köyden säikeistä alempaan sidontaan saakka. Teippaa kukin säie kuitenkin ennen avaamista ettei se pääse aukeamaan. Tee sama myös toiselle köyden päälle.

Lopputuloksena on melkonen nippu säikeitä.

Vaihe 5:

Alotetaan Fenderin virkkaus. Ensin tehdään pohjakruunu. Tee yhdestä säikeestä lenkki. Vie seuraava säije lenkin yli ja ali. Hämmentääkö, katso kuvasta alapuolelta. Sitten seuraava säie edellisen yli ja alta. Kunnes kaikki säikeet on pyöräytetty. Viimeinen säie työnnetään ensimmäisen lenkin läpi. Ja pohjan kruunu on valmis kun säikeet vetää tiukalle.

Kuvat kertoo asian parhaiten.

  • Tee lenkki.
  • Käännä säikeet yli ja alta.
  • Pujota viimeinen säie ensimmäisestä lenkistä.
  • Kiristä.

 Avatut säikeet fenderin pohjassa.

 Käännä yli ja alta.

 Yli ja alta jatkuu.

  Juu juu loppuun saakka.

 Viimeinen säi pujotetaan ensimmäiseen lenkkiin.

 Kiristetty ja punonta on aloitettu.

Samaa punontaa jatketaan eteenpäin kerroksittain aina ylempään sidontaan 14mm köydessä. Lenkkejä tulee joitain satoja. Fenderin kuviota voi säätää hieman kiristämällä ja löysäämällä lenkkejä eri kohtiin punonnan edetessä. Tällä tavalla voi hakea kuvion joka on itselle mielekäs. Älä kuitenkään jätä punosta liian löysälle.

 Pötkylä puilivälissä. Fenderin pintakuvio alkaa hahmottua. Koita pitää lenkit tasaisella kireydellä että pinnasta tulee tasainen. Kuvassa näkyy pientä vaihtelua kireydessä. Niitä voi lopuksi hiukan tasailla.

 

Vaihe 6:

Kun homma on edennyt 20mm köysien päähän alkaa loppusuora häämöttää. Jatka kuitenkin yli ylemmän sidoksen 14mm köydessä. Sen jälkeen päätellään punos pujottamalla jokainen säie alemman punos kerroksen ali  vähintään 3-4 kertaa. Itse päättelen fenderin paksuun kohtaan saakka.

 Loppu häämöttää.

 Melkein perillä. Mutta yksi vielä että ylempi sidos jää piiloon.

  Viimeinen kierros vedetään tosi tiukalle.

 Päättely tehdään pujottamalla säikeet aikaisempien kerrosten ali. Tässä avataan ensimmäistä alempaa kerrosta piikillä. Teippi säikeen päässä helpottaa tätä vaihetta.

 Kiristä uudetsaan kun kaikki on pujotettu edellisen kerroksen ali.

 Itse tykkään päätellä säikeet paksuun kohtaan saakka. Jos kuvio ei ole tasainen jokin meni väärin.

 Kun kaikki säikeet on päätelty edellisten alle säikeet katkaistaan puukolla.

 Se oli siinä. Säikeiden päät hävisi punontaan.

Samalla valmistui fenderikin. Jonka pitäisi näyttää kokolailla tältä.

Meiltä saat materiaalit ja nämä ohjeet Fenderin punontaan.
Tai voit ostaa valmiit fenderit. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


{jcomments on}

Free Joomla! template by L.THEME